Babciny trik – zetrzyj na tarce zmrożone cytryny. Przez to uzyskasz aż 5 razy więcej witamin. Same korzyści

Cytryny często są lekceważone przez ludzi, mimo że są to jedne z najbardziej pożytecznych owoców na świecie.

Wyróżniają się swoim specyficznym, niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem, mają też przyjazną barwę.

Spożywanie cytryn może pomóc w:

  • zapobieganiu astmie
  • wpływa korzystnie na walkę z infekcjami
  • oczyszcza nasze nerki oraz wątroby
  • działa pobudzająco na nasz układ odpornościowy
  • reguluje ciśnienie krwi
  • pozbywa się nieprzyjaznych bakterii z naszego organizmu
  • może wpłynąć pozytywnie na nasz stres i stany depresyjne
  • jest cennym sojusznikiem w walce z nowotworami
  • usuwa z naszego organizmu wszelkie nieprzyjazne toksyny.

Aby w pełni wykorzystać potencjał cytryny trzeba pamiętać, że należy spożywać ja w całości. Podczas badań, naukowcy odkryli, że skórka może zawierać nawet od 5 do 10 razy więcej witamin od reszty owocu, ważne jest więc aby o niej nie zapominać.

Regularne spożywanie cytryny może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie.

Picie samego soku pomoże nam w detoksykacji naszego organizmu, jednak to jedynie połowa drogi do sukcesu. Jeśli chcemy w pełni o siebie zadbać to musimy pamiętać o takich witaminach jak C, A, B6, kwas foliowy, wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, magnez i ryboflawiny, niacyny oraz tiaminy.

To właśnie ich najwięcej znajduje się w skórce naszego owocu. Mają one duży wpływ na walkę z takimi nowotworami jak rak płuc czy jelita grubego.

Jak spożywać cytryny?

W cytrusy jest najlepiej zaopatrywać się z własnych hodowli albo z upraw ekologicznych. Cytrynę jest najlepiej zamrozić, przed tym jednak warto ją namoczyć w wodzie z octem jabłkowym po czym dokładnie ją umyć. Wyschnięty owoc można schować do zamrażalki.

Po zamrożeniu cytrynę należy zetrzeć na tarce i podawać jako dodatek do dań, napoi czy koktajli. Może posłużyć również jako posypka do deserów takich jak lody.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!