Silny stres, zła dieta oraz brak ruchu to główne przyczyny występowania miażdżycy i innych chorób krążeniowych. Ich konsekwencje są bardzo poważne dla naszego organizmu, możemy jednak zminimalizować ryzyko wprowadzając poniższe produkty do codziennej diety.
Ryby ogólnie są bardzo zdrowe, jednak dziki łosoś jest wyjątkowym źródłem kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżania poziomu złego cholesterolu. Warto też włączyć do jadłospisu makrele, śledzie i tuńczyka.
Żurawina jest źródłem potasu. Dwie szklanki soku z żurawiny wypijane każdego dnia zmniejszają ryzyko zawału aż do 40%.
W tym przypadku jesteśmy w stanie obniżyć ryzyko zawału o 20%. wystarczy wypijać jedną – dwie filiżanki kawy dziennie.
Orzechy poprawiają pamięć i zawierają zdrowe tłuszcze. Ze względu na ich wysoką kaloryczność wystarczy spożywać pół garści różnych gatunków orzechów dziennie.
Kurkumina znajdująca się w kurkumie sprawia, że nasz organizm ogranicza odkładanie tłuszczu. Minimalizuje to również stany zapalne.
Comments are closed.