Prosty przepis na chlebek (dla początkujących)- zawsze wychodzi puszysty i chrupiący

Chociaż przygotowanie własnego chleba może wydawać się zadaniem trudnym, wcale być takim nie musi. Mając prosty i sprawdzony przepis, zaskoczysz swoich bliskich smacznym i gorącym wypiekiem.  Wypróbuj poniższą recepturę i zobacz, jakie to łatwe. Ten chlebek upiecze każdy, kto jeszcze nigdy w życiu nie przyrządzał ciasta! Ciasto jest pulchne, a skórka chrupiąca. Nie może się nie udać!

Do przygotowania pieczywa potrzebujesz:

  • 0,5 kg mąki pszennej bądź zmieszanej z żytnią
  • 400 ml letniej wody
  • 7 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • odrobina oleju
  • bułka tarta
  • dla chętnych ulubione zioła (majeranek, oregano, zioła prowansalskie)

 

Sposób wyrobienia ciasta:

Drożdże wsyp do szklanki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut. Następnie do miski dodaj mąkę, sól, cukier i przyprawy według uznania. Całość zalej przygotowanym zaczynem z drożdży, po czym bardzo dokładnie wymieszaj. Kiedy uzyskasz jednolitą, gęstą masę, odstaw ją w ciepłe miejsce na 0,5 godziny – ciasto wyrośnie i będzie pulchne.

Formę do pieczenia (najlepiej specjalną do chleba) nasmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Ciasto w misce zamieszaj, a następnie wyłóż ją do naczynia. Odczekaj kolejne kilkanaście minut, by chlebek jeszcze bardziej wyrósł. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i w tej temperaturze piecz ciasto przez godzinę. W międzyczasie doglądaj, czy się nie przypala.

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj, aż wypiek ostygnie. Chleb najlepiej jeść na zimno lub na drugi dzień. Doskonale komponuje się ze świeżą wędliną, serkiem białym lub tradycyjnie, z masłem i solą. Przepis ten jest niezwykle prosty i szybki, dzięki czemu masz gwarancję, że Twoje starania nie pójdą na marne, a chlebek wyjdzie smaczny i chrupiący. Wypróbuj koniecznie. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!