Chociaż przygotowanie własnego chleba może wydawać się zadaniem trudnym, wcale być takim nie musi. Mając prosty i sprawdzony przepis, zaskoczysz swoich bliskich smacznym i gorącym wypiekiem. Wypróbuj poniższą recepturę i zobacz, jakie to łatwe. Ten chlebek upiecze każdy, kto jeszcze nigdy w życiu nie przyrządzał ciasta! Ciasto jest pulchne, a skórka chrupiąca. Nie może się nie udać!
Do przygotowania pieczywa potrzebujesz:
Sposób wyrobienia ciasta:
Drożdże wsyp do szklanki z ciepłą wodą i odstaw na kilka minut. Następnie do miski dodaj mąkę, sól, cukier i przyprawy według uznania. Całość zalej przygotowanym zaczynem z drożdży, po czym bardzo dokładnie wymieszaj. Kiedy uzyskasz jednolitą, gęstą masę, odstaw ją w ciepłe miejsce na 0,5 godziny – ciasto wyrośnie i będzie pulchne.
Formę do pieczenia (najlepiej specjalną do chleba) nasmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Ciasto w misce zamieszaj, a następnie wyłóż ją do naczynia. Odczekaj kolejne kilkanaście minut, by chlebek jeszcze bardziej wyrósł. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i w tej temperaturze piecz ciasto przez godzinę. W międzyczasie doglądaj, czy się nie przypala.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj, aż wypiek ostygnie. Chleb najlepiej jeść na zimno lub na drugi dzień. Doskonale komponuje się ze świeżą wędliną, serkiem białym lub tradycyjnie, z masłem i solą. Przepis ten jest niezwykle prosty i szybki, dzięki czemu masz gwarancję, że Twoje starania nie pójdą na marne, a chlebek wyjdzie smaczny i chrupiący. Wypróbuj koniecznie. Smacznego!
Comments are closed.