Pyszne i niezwykle proste danie, z którym uporasz się naprawdę szybko.
Smażone roladki z kapusty pekińskiej doskonale nadają się na przekąskę, ciekawą kolację lub lekki obiad. Danie nie wymaga zbyt wielu składników, jednak efekt całkowicie Cię zaskoczy!
Składniki dania
- 1 kapusta pekińska
- 2 pomidory
- 4 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 g żółtego sera
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 pęczek ziół
- Przyprawy: sól, pieprz
Wielkość kapusty zależy od tego, ile roladek chcesz uzyskać. Do porcji dla 2 osób w zupełności wystarczająca okaże się główka średniej wielkości.
Jak przygotować nadziewane roladki z kapusty pekińskiej?
Skoro mamy już składniki, możemy przejść do gotowania! Na początek oddziel liście od główki i usuń ich dolną, twardą część. Następnie każdy liść rozbij delikatnie tłuczkiem do mięsa (uważaj, by ich nie uszkodzić).
Gdy liście będą już gotowe, wbij jajka do dużej miski, rozbełtaj je, a następnie dodaj szczyptę soli, trochę pieprzu oraz mąkę. Całość wymieszaj.
W tak powstałym cieście zanurz wszystkie liście kapusty. Zadbaj o to, aby ciasto pokryło je w całości. Rozgrzej olej na patelni i smaż liście w cieście przez 1 minutę z obu stron.
Gotowe, usmażone liście odłóż na papierowy ręcznik. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Teraz przechodzimy do nadzienia. Przekrój pomidory na pół i usuń nasiona. Następnie pokrój je w kostkę. Jeśli okażą się bardzo soczyste, odłóż je na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru soku.
Ser zetrzyj na tarce, a zioła posiekaj. Połącz wszystko i dodaj śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem, a na koniec wymieszaj.
Comments are closed.