Na pewno nie słyszałaś o takim sposobie smażenia pieczarek. Wychodzi pysznie – od dziś tylko tak smażę grzyby

Pieczarki to wdzięczne grzyby, których smak i aromat wzbogaca wiele potraw. Przedstawiamy nowy, pyszny sposób na ich przygotowanie.

Pieczarki, jak wszystkie grzyby, są bogatym źródłem białka oraz witamin. Dodają energii, a ich niepowtarzalny smak doskonale komponuje się z wieloma składnikami. Są niezastąpionym elementem diety wegetariańskiej oraz postnych dni. Świeżym sposobem na ich przygotowanie jest gotowanie metodą hiszpańską, czyli z czosnkiem i białym winem.

Wykonanie niezapomnianych pieczarek

Gotowane pieczarki w białym winie są popularnym daniem goszczącym często na hiszpańskich stołach. Mamy nadzieję, że po wypróbowaniu tego przepisu staną się równie częstym gościem w naszych domach. Przedstawiamy kilka prostych rad na danie doskonałe.

 

Składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • białe wytrawne wino – 125 ml,
  • czosnek – 3, 4 ząbki,
  • suszona papryczka chilli – 1/2 szt.,
  • świeża pietruszka – pęczek,
  • oliwa – do smażenia,
  • szczypta soli – do smaku.

Wykonanie

Przygotuj grzyby – większe sztuki pokrój, małe zostaw w całości. Poszatkuj czosnek i chilli.  Rozgrzej na patelni oliwę, wlej taką ilość, aby pokryła całe dno.

 

Smaż przez minutę paprykę i czosnek.Dodaj pieczarki, sól, wymieszaj. Po uzyskaniu przez grzyby miękkości dolej wino. Gotuj ok. 5 minut, aby odparować alkohol.

 

Na koniec dodaj pokrojoną drobno pietruszkę i duś całość przez następne 5 minut. Pieczarki po hiszpańsku są gotowe i pyszne! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!