Jak zrobić pyszne domowe masło – jak poznasz ten przepis już nie kupisz go w sklepie

Zapewne każdy z nas uwielbia smak prawdziwego masła. Absurdalne ceny, z którymi aktualnie spotykamy się w sklepach, sprawiają, że mamy jeszcze większą ochotę na samodzielne przygotowanie masła.

Jeżeli chcesz spróbować swoich sił w takim tradycyjnym wyrobie masełka, to podzielę się z tobą najlepszym przepisem, z jakim miałam styczność. Gwarantuję, że masło z tej receptury jest pyszne, delikatne i bardzo kremowe.

Zapoznaj się z listą składników i działaj!

Lista składników:

  • 1 kg śmietany 36% (jeżeli masz dostęp do swojskiej, tłustej śmietany, to będzie to najlepszy wybór; jeśli nie, to taka ze sklepu również zda egzamin)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Śmietankę dobrze schłódź, a następnie zacznij ubijać ją za pomocą miksera z odrobiną soli. Pamiętaj, że muszą to być wysokie obroty. Miksuj kilkanaście minut.

 

Po pewnym czasie powinny zacząć wytwarzać się cząsteczki masła, które następnie utworzą bryłę, czyli nasze masełko. Na dnie powinna pojawić się maślanka przypominająca mętną ciecz.

Powstałe masełko włóż do cienkiej ściereczki lub gazy, a następnie przepłucz pod zimną wodą prosto z kranu. Postaraj się także uformować kształt swojego masła.

Twoje masełko domowej roboty jest już gotowe. Mam nadzieję, że będzie ci smakować.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!