Pieczone mięso w stylu kapitańskim – Bardzo łatwo się robi a smakuje obłędnie. Wyjątkowo smaczny obiad

Poszukując odpowiedniego przepisu na przygotowanie tego dania, najczęściej można natknąć się na wersję z użyciem majonezu.

Jednak w oryginalnej wersji tego składnika nie ma. Jest natomiast sos beszamelowy. Nie powinno to być zaskoczeniem, ponieważ majonez po prostu nie jest zbyt odpowiedni do tego, aby poddawać go obróbce termicznej.

 

Jak przygotować danie? Poniżej przepis krok, po kroku.

Na początek składniki, potrzebne do przygotowania 4 porcji:

  • 500 g mięsa wołowego bądź wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 4-6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 100 g twardego sera żółtego,
  • sól, pieprz.

Do przygotowania sosu:

  • 50 g masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 250 ml mleka,
  • sól.

Przygotowanie krok, po kroku.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!