Ten lekki deser każdemu zasmakuje. Czekoladowy mannik bez jajek – zawsze wychodzi idealnie.

Mannik należy do ciast, które zawsze wychodzą idealnie. Oprócz tego jest lubiany niemal przez każdego smakosza ciast i innych słodkich smakołyków.

Poniżej moja wersja tego wyjątkowego ciasta. Po dodaniu do niego orzechów z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości.

 

Składniki:

  • 200 gramów kaszy manny
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów cukry
  • 180 ml wody
  • 4 łyżki kakao
  • 10 gramów proszku do pieczenia
  • 10 gramów cukry waniliowego
  • 120 ml oleju
  • kilka łyżek rodzynek

Przygotowanie:

W misce wymieszać kaszę mannę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wodę, dokładnie połączyć i odstawić na 2-3 godziny. Składniki można również przygotować wieczorem i pozostawić do rana, przykrywając miskę folią aluminiowa i wstawiając do lodówki.

 

Do przyrządzonej masy wlać olej oraz dodać kakao. Całość wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Wsypać rodzynki i całość dokładnie połączyć.

 

Formę do pieczenia wysmarować olejem i oprószyć mąką. Wlać ciasto. Piec przez ok. 45 minut w 190’C. Po tym czasie za pomocą suchego, drewnianego patyczka sprawdzić, czy ciasto jest dobrze upieczone.

 

Po ostudzeniu ozdób ciasto cukrem pudrem, kakao lub ulubioną polewą. Mannik idealnie będzie również smakował z dodatkiem dżemu, konfitur lub kremu czekoladowego i masła orzechowego.

To idealny dodatek do popołudniowej herbaty! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!