Dieta 5 łyżek stołowych – Rewolucja w świecie odchudzania dla Ciebie – minus 14 kg na wadze.

Dieta „5 łyżek stołowych” – dlaczego jest skuteczna?

Twórca diety wychodził z założenia, że jedzenie następuje zbyt szybko, z prędkością światła pokarm dostępny na stole jest spożywany, a dopiero po wstaniu z krzesła można odczuć, że jednak była to za duża porcja.

Dieta „5 łyżek stołowych” polega na zmniejszenie ilości spożywanego jedzenia oraz ścisłej kontroli porcji, co przyczynia się do zmniejszenia objętości żołądka. Dzięki temu, głód nie jest odczuwany w sposób ciągły, a waga powinna szybko spadać.

Dieta przynosi szybkie i łatwe do osiągnięcia rezultaty bez obawy o efekt jojo, głównie ze względu na fakt, że organizm nie domaga się więcej jedzenia, niż dostarczane porcje. Efekt ten utrzymuje się po zakończeniu czterotygodniowego cyklu, o ile ściany żołądka nie zostaną na powrót rozciągnięte.

„5 łyżek stołowych” – co trzeba wiedzieć?

Przy stosowaniu diety „5 łyżek stołowych”, jedna porcja powinna wynosić 150-200 gramów lub 5 łyżek stołowych (od czego pochodzi nazwa diety). Nie ma ścisłych ograniczeń dietetycznych, jednak w celu uzyskania jeszcze lepszych efektów diety, warto wykluczyć większość słodyczy (przede wszystkim czekoladę), słodkie napoje gazowane i wypieki.

Nie można również stosować cukru do herbaty czy kawy, a także nie zaleca się spożywania posiłku z napojem. Popijanie posiłków przyczynia się do rozciągania ścian żołądka, co powoduje efekt odwrotny do zamierzonego. Czas pomiędzy posiłkami powinien wynosić 3 godziny. Przy diecie warto jeść nie więcej, niż siedem porcji i pić dużą ilość wody.

„5 łyżek stołowych” – efekty

Po pierwszym tygodniu, przy ścisłym przestrzeganiu zaleceń, waga spada o około 3 kilogramy. Jest to czas, w którym organizm jest przyzwyczajany do działania diety z małymi porcjami. Można czuć lekki głód ze względu na przyzwyczajenie do spożywania dużego posiłku na raz.

Drugi tydzień jest okresem przeznaczonym na dostosowanie się pracy przewodu pokarmowego. Waga spada nawet o 4 kilogramy, a ciało nabiera lekkości i sił. Efekty widoczne są również na cerze – staje się ona zdrowsza i lśniąca.

Pod koniec trzeciego tygodnia tempo metabolizmu się stabilizuje i jest na odpowiednim poziome. Słodycze już nie kuszą w taki sposób, jaki to robiły wcześniej, podobnie duże porcje niezdrowego jedzenia, a waga spada nawet o 4 kilogramy.

Finał – czwarty tydzień. Odżywianie małymi porcjami jest normą, duże posiłku nie kuszą swoją wielkością i wyrafinowanym wyglądem, podobnie jak słodycze. Pod koniec tygodnia zauważalny jest spadek do 3 kilogramów.

Przykładowy plan jedzeniowy na dzień

  • Śniadanie – 5 łyżek płatków owsianych (kasza gryczana, płatki zbożowe, musli, soczewica, ryż), po odczekaniu 30 minut herbata lub kawa bez cukru (może być z mlekiem) albo kakao.
  • Drugie śniadanie – 5 łyżek gryki (ryż, gulasz warzywny, kasza grochowa, tłuczone ziemniaki), 200 g ryby, wołowiny lub drobiu. W tym przypadku można połączyć produkty, stosując 2 łyżki gryki i 3 kawałki kurczaka.
  • Obiad – 200 g ogórka z pomidorem lub kefiru albo 5 łyżek świeżej sałaty. Możliwe jest zjedzenie orzechów lub suszonych owoców albo zrobienie niewielkiej kanapki z twardym serem.
  • Kolacja – 200 g ryby lub 5 łyżek warzyw gotowanych na parze, lub 5 łyżek gryki, lub szklanka kefiru.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!