Rolada z boczku – Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i najlepiej smakuje pieczona w rękawie.

Pragniesz zaskoczyć rodzinę w święta niezwykłym daniem, które ich oczaruje a jednocześnie nie nadszarpnie Twojego budżetu?

Świetnym pomysłem będzie rolada z boczku, na którą przepisem się podzielimy. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i najlepiej smakuje pieczona w rękawie.

Potrzebne składniki:

  • kilogram boczku
  • cebula
  • jajko
  • marchewka
  • czosnek granulowany ( pół łyżeczki)
  • kminek (pół łyżeczki)
  • papryka słodka (półtorej łyżeczki)
  • pieprz czarny
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Boczek najpierw pozbaw skóry. Następnie pokrój go w plastry. Powstałe plastry skrój zaś w kostkę, o grubości około centymetra. Przypraw solą i pozostałymi przyprawami. Dodaj posiekaną wcześniej cebulę i marchewkę startą na tarce o małych oczkach. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na około pół godziny. Dodaj jajko i wymieszaj ponownie.

 

 

Mięso podzielone na pół wsadź w dwa osobne rękawy do pieczenia. Zwiń je i upuść powietrze. Krawędzie zwiąż. Połóż rękawy na formie do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Piecz potrawę przez godzinę. Następnie ostudź i przygnieć przedmiotem ważącym około kilograma. Wsadź do lodówki.

Zdejmij folię i pokrój danie na plastry grube na centymetr. Świetnie komponuje się z chrzanem oraz z musztarda.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!