You might also like
Trudno znaleźć osobę, która by nie kochała, ani nie słyszała o „Ptasim mleczku”. Dlatego proponuje Wam przyrządzenie tego genialnego deseru we własnej kuchni!
Żelatynę zalej 4 łyżkami wody, wymieszaj i odstaw na bok na kilka minut. Szklaną formę (około 35×25 cm) wyłóż folią spożywczą. Do garnka wlej mleko, dodaj masło i podgrzewaj do czasu rozpuszczenia masła. Wyłącz ogień i pozostaw mieszaninę do ostudzenia.
Napęczniałą żelatynę przełóż do małego rondelka i podgrzewając na małym ogniu, dodaj 70 g cukru. Całość dokładnie wymieszaj i trzymaj na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się żelatyny i cukru. Uważaj aby nie zagotować mieszanki! Zdejmij z ognia i odstaw na kilka minut.
Do miski wbij białka i ubij je na sztywną pianę, następnie dodawaj do niej małymi porcjami pozostały cukier – cały czas ubijaj. Kiedy białka są już gotowe, zmniejsz obroty i powoli wlej żelatynę z cukrem. Dodaj mleko z masłem, całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
Gotową masę przelej do formy, wyrównaj powierzchnię za pomocą łyżki bądź szpatułki i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu wyjmij formę z lodówki. W kąpieli wodnej rozpuść dwie czekolady i posmaruj nią mleczną piankę – uważaj aby czekolada nie byłą zbyt gorąca. Gotowe!
Comments are closed.