Pyszne, chrupiące, a do ich przyrządzenia gofrownica jest nam zbędna. Ich przyrządzanie przypomina robienie naleśników, ale to konsystencja i smak ciasta decydują o tym, iż nie można ich pomylić z niczym innym.
Pierwszą czynnością będzie wymieszanie i staranne utarcie jajek z cukrem. Masło roztapiamy i wystudzone dodajemy do jajecznej mieszanki. Wsypujemy mąkę i dodajemy ekstrakt z wanilii.
Łączymy wszystkie składniki. Odpowiednia konsystencja to konsystencja podobna do skondensowanego, płynnego mleka. Nasze gofry smażymy na suchej, lekko rozgrzanej patelni. Nakładamy łyżkę ciasta lekko rozsmarowując ją na powierzchni patelni. Każdy gofr smażymy przez kilka minut z każdej strony.
Dodatkami mogą być owoce w kawałkach, cukier puder, bita śmietana, twarożek, mus ze zmiksowanych owoców, frużelina lub cokolwiek, na co będą mieć Państwo ochotę. Smacznego!
Comments are closed.