Bez gotowania kilka godzin – szybko gęstnieje. Leniwa Galareta dla zabieganych.

Nóżki, galert lub galareta – określeń na tę pyszną przekąskę może być kilka, w zależności od tego, w jakiej części kraju się znajdujemy.

Zawsze chodzi jednak o tę samą potrawę, która króluje na polskich stołach podczas wesel i innych okazji. Zazwyczaj przygotowanie galarety zajmuje dużo czasu, można ją jednak przyrządzić z kilku składników, pomijając przy tym wielogodzinny etap gotowania.

Składniki:

  • udka z kurczaka – 3 sztuki
  • żelatyna – 20 g
  • marchewka – 1 szt
  • cebula – 1/2 szt
  • czosnek – 4-5 ząbków
  • sól, pieprz, liście laurowe do smaku

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy litrem wody i gotujemy. Kiedy udka się gotują obieramy marchewkę i cebulę, a następnie kroimy je w większą kostkę. Obieramy 2-3 ząbki czosnku i przekrajamy je na pół.

Kiedy udka się zagotują, zbieramy powstały szum i wrzucamy do garnka pokrojone warzywa. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1,5 godziny. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w 1/2 szklanki wody. Mieszankę odstawiamy do spęcznienia.

Ugotowane mięso obieramy z kości rozdrabniamy na mniejsze części. Odlewamy bulion do drugiego garna i dolewamy żelatynę. Wstawiamy ją na średni gaz i czekamy aż żelatyna się rozpuści. Solimy bulion i dodajemy do niego 2 przeciśnięte przez praskę żabki czosnku.

Kawałki mięsa z kurczaka układamy w miseczkach lub innych dowolnych naczyniach i zalewamy bulionem. Czekamy aż całość ostygnie i wstawiamy do lodówki, by galareta stężała.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!