Ziemniaki z cebulką to hit w mojej kuchni – proste dania zawsze są najlepsze. Unikalny przepis

Ziemniaki z cebulką, to proste i pyszne dania, które doskonale sprawdzi się na obiad. Kilka tanich składników, dostępnych w każdej kuchni, chwila przygotowań i gotowe. Koniecznie spróbujcie!

Przygotowując, to danie należy tylko pamiętać, by najpierw przygotować sobie wszystkie niezbędne składniki, a dopiero potem zacząć je smażyć. Ziemniaki z cebulką są idealne jako samodzielne potrawa lub jako dodatek do innych dań. Wyśmienicie smakują w towarzystwie mięsnych sosów.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 g sosu sojowego
  • 50 g oleju roślinnego
  • 20 g mieszanki ulubionych ziół

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy składniki. Cebulę kroimy w pierścienie. Czerwoną paprykę kroimy na cienkie paseczki, a ziemniaki i marchewkę trzemy na tarce na długie i cienkie kawałki.

 

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy przygotowaną cebulę i smażymy ją kilka minut. Kolejno dodajemy marchewkę. Smażymy składniki 2-3 minuty, mieszając. Następnie dodajemy stare ziemniaki i smażymy całość (mieszając) kolejne 5 minut.

Gdy ziemniaki będą już gotowe, dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i smażymy wszystko jeszcze przez minutę. Na koniec dodajemy słodką czerwoną paprykę, czarny mielony pieprz i sos sojowy z octem i wszystko dokładnie mieszamy.

Patelnię przykrywamy pokrywką i zostawiamy na ogniu przez kolejne kilka minut. Do smaku całość można dodatkowo doprawić ulubioną mieszanką ziół. Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!