Przesiewamy mąkę przez sitko i dodajemy do niej jajko, 50g cukru, miękkie masło, łyżkę śmietany i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, formujemy je w kulkę, owijamy folią i umieszczamy w chłodziarce na 15 minut.
Do twarogu dodajemy 4 łyżki śmietany i 50g białego cukru. Ubijamy całość w blenderze do czasu, gdy mikstura stanie się jednolita.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy je na pół. Ścieramy na grubych oczkach tarki pierwszą połowę ciasta bezpośrednio na blaszkę do pieczenia i rozprowadzamy je równomiernie na całej powierzchni naczynia. Ścieramy drugą część ciasta i odkładamy go na bok. Masę z twarogiem przenosimy na blachę i wyrównujemy ją łyżką. Następnie przysypujemy wszystko startą, drugą połową ciasta.
Comments are closed.