Do wykonania tego domowego majonezu wykorzystasz całe jajko. Gotowy produkt będzie delikatnie ostrawy. Majonez może być przygotowywany w lodówce, przez okres siedmiu dni. Jest on jednak tak dobry, że z pewnością zniknie szybciej.
Zanim zaczniemy, przygotujmy wszystkie składniki, żeby miały temperaturę pokojową. Bierzemy blender ręczny. Jajko rozbijamy do szklanki blendera ręcznego. Dodajemy do niego musztardę i sól. Delikatnie wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy ostrą paprykę. Ubijamy, ustawiając blender na najwyższą prędkość.
Nie unosimy do góry blendera, zanim składniki się dobrze nie połączą. Cały czas ubijając, małymi porcjami dolewamy olej słonecznikowy. Podczas dolewania, możemy delikatnie podnosić blender.
Majonez ubijamy do momentu, w którym całość zgęstnieje i się rozjaśni. Kiedy majonez stanie się jaśniejszy i gęsty, dodajemy cukier i sok z cytryny. Całość szybko mieszamy (dalej używając do tego celu blendera). Gotowy majonez wkładamy do czystego, suchego słoika i zamykamy przykrywką. Gotowe!
Comments are closed.