Pikantna koreańska marchew sprawdza się jako przekąska i dodatek do sałatek. Sprawdź jak przygotować ją w domowym zaciszu.
Marchew umyj, obierz i zetrzyj. Aby uzyskać jak najdłuższe paski użyj specjalnej tarki. Przełóż do miski. Tam posyp ją cukrem i solą oraz polej octem. Przez około 3 minuty (lub trochę dłużej) mieszaj całość dłońmi.
Mieszankę odstaw na 15 minut, po czym uzupełnij ją czerwoną papryką według własnych preferencji i ponownie wymieszaj rękami. Podgrzej patelnię i wlej na nią olej. Nie powinien on jednak wrzeć! Stopniowo polewaj nim marchew i kolejny raz wymieszaj, tym razem możesz to zrobić np. łyżką.
Przypraw posiekanym czosnkiem i odłóż ponownie na 10-15 minut. W tym momencie mieszankę możesz przyprawić zmieloną kolendrą, jednak nie jest to konieczne. Świeża natomiast świetnie sprawdzi się dodawana tuż przed podaniem.
Danie najlepiej smakuje pozostawione na kilka godzin w temperaturze pokojowej i na kolejne 3-4 w lodówce. Niecierpliwi mogą jednak z powodzeniem skosztować go od razu po przygotowaniu, a na pewno nie zawiodą się smakiem.
Comments are closed.