Pikantna koreańska marchewka – mój mąż uwielbia. Idealny dodatek. Nigdy nie jadłam lepszej.

Marchew po koreańsku tak bardzo spodobała się Polakom, że znaleźć można ją w wielu miejscach.

Pikantna koreańska marchew sprawdza się jako przekąska i dodatek do sałatek. Sprawdź jak przygotować ją w domowym zaciszu.

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 2 łyżki octu 9%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 70 g oleju roślinnego
  • 4-6 ząbków czosnku
  • czerwona papryka
  • dodać można także kolendrę

Sposób przygotowania:

Marchew umyj, obierz i zetrzyj. Aby uzyskać jak najdłuższe paski użyj specjalnej tarki. Przełóż do miski. Tam posyp ją cukrem i solą oraz polej octem. Przez około 3 minuty (lub trochę dłużej) mieszaj całość dłońmi.

 

Mieszankę odstaw na 15 minut, po czym uzupełnij ją czerwoną papryką według własnych preferencji i ponownie wymieszaj rękami. Podgrzej patelnię i wlej na nią olej. Nie powinien on jednak wrzeć! Stopniowo polewaj nim marchew i kolejny raz wymieszaj, tym razem możesz to zrobić np. łyżką.

 

Przypraw posiekanym czosnkiem i odłóż ponownie na 10-15 minut. W tym momencie mieszankę możesz przyprawić zmieloną kolendrą, jednak nie jest to konieczne. Świeża natomiast świetnie sprawdzi się dodawana tuż przed podaniem.

 

grated carrots with spices Korean closeup. macro

Danie najlepiej smakuje pozostawione na kilka godzin w temperaturze pokojowej i na kolejne 3-4 w lodówce. Niecierpliwi mogą jednak z powodzeniem skosztować go od razu po przygotowaniu, a na pewno nie zawiodą się smakiem.

Mieszankę uzupełnić można również prażonym sezamem lub kilkoma kroplami oleju sezamowego. Niezależnie od dodatków będzie ono wyjątkowo pyszne!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!