You might also like
Jeśli jesteś fanem śniadań na słodko, koniecznie wypróbuj ten przepis na domowe bułeczki! Idealnie sprawdzą się jako szybki posiłek, który zabierzesz do pracy i szkoły. Przepis jest bardzo łatwy, a piekąc je w piekarniku, będzie pysznie pachnieć w całym domu!
Pierwszy krokiem bezie wymieszanie suchych drożdży z ciepłym mlekiem i ciepłą wodą. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby ciasto wyrosło. Następnie do ciasta dodajemy olej, jajko i jogurt naturalny. Dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy do ciasta mąkę pszenną oraz sól i wyrabiamy przez kilka minut na jednolitą masę. Ciasto odstawiamy na 1,5 godzin. Po tym czasie dzielimy nasze ciasto na 10 kul. Blat smarujemy olejem i rozwałkujemy kule, a następnie zwijamy w rulon.
Nastawimy piekarnik na 220 stopni Celsjusza. W tym czasie szykujemy blachę i pokrywamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy na blachę nasze bułki i zostawiamy na koło 30 minut pod przykryciem. Kolejnym krokiem jest przetarcie bułek zimną wodą i włożenie do piekarnika na 20 minut.
Comments are closed.