Nie miałam w domu drogich leków aptecznych, z wyjątkiem tej recepty – Sposób mojej babci wyleczył mnie z kaszlu w nocy.
Dzięki sposobowi mojej babci udało mi się wyleczyć z kaszlu w nocy. Nie potrzebowałam do tego żadnych drogich aptecznych leków. Wystarczyła mi recepta otrzymana dawno temu od mojej babci.
Kaszel jest bardzo powszechną dolegliwością, która często towarzyszy przeziębieniom, z którymi zmagamy się najczęściej w jesiennych miesiącach. Moja babcia od zawsze była zafascynowana tym, że wypicie szklanki mleka z cebulą może być dużo lepszym lekarstwem na kaszel, zwłaszcza na początkowym etapie, niż leki z apteki.
Otrzymany od niej przepis na tą miksturę bardzo mi pomógł podczas mojej ostatniej walki z przeziębieniem, kiedy to dopadł mnie kaszel i bałam się, że z upływem czasu będzie coraz gorzej, a w domu nie miałam żadnych leków z apteki. Kaszel pojawił się wieczorem, więc wyprawa do apteki po leki niestety nie była już możliwa.
Na szczęście przypomniałam sobie o tym sposobie mojej babci. Kaszel ustąpił całkowicie, a samo przeziębienie nie rozwinęło się w coś poważniejszego. Dlatego gdy będziesz w potrzebie, to z czystym sumieniem polecam ten przepis. Dzięki ten naturalnej miksturze pozbędziesz się śluzu oraz nieprzyjemnych podrażnień, a gdy przygotujesz ją już na samym początku choroby, to z dużym prawdopodobieństwem zatrzymasz jej rozwój, tak jak to było u mnie.
Zalety naturalnego przepisu
Połączenie mleka i cebuli pozwala na zapewnienie szybkiego działania i odpowiedniej siły. Cebula już od dawna odgrywa ważną rolę w leczeniu chorób – już nasze babcie zdawały sobie sprawę z tego, jak skuteczna jest cebula w walce z różnymi wirusami oraz kiepską odpornością.
Mleko z kolei od dawna kojarzy się ludziom z właściwościami uspokajającymi, łagodzi podrażnienia błony śluzowej gardła, łagodzi drapanie w gardle, a przede wszystkim kaszel. Gorący napój przygotowany z tych dwóch składników może rozluźnić oskrzela, a także złagodzić stany zapalne czy nawet ból.
Do mleka bardzo często dodaje się również miód i masło, które, według mojej babci, również działają uspokajająco, a dodatkowo masło bardzo dobrze natłuszcza podrażnioną w wyniku kaszlu błonę śluzową gardła. Istnieje kilka różnych sposobów na przygotowanie tego napoju, każda wersja jest przydatna w innej sytuacji. To co łączy je wszystkie, to fakt, że im szybciej wypijemy ten napój, tym lepsze będzie jego działanie.
Mleko cebulowe na suchy kaszel
Składniki:
- cebula,
- litr mleka,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki miodu,
- szczypta sody.
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę, a następnie pokrój ją na 4 części. Zagotuj mleko, a następnie gotuj w nim pokrojoną cebulę przez 5 minut razem z masłem i sodą. Gdy mleko trochę ostygnie, dodaj do niego miód. Przygotowaną miksturę trzymaj w cieple i pij w niewielkich dawkach przez cały dzień.
Mleko z cebulą w przypadku silnych napadów kaszlu
Składniki:
- duża cebula,
- 250 ml mleka;
- odrobina szałwii.
Sposób przygotowania:
Do mleka szałwiowego dodaj obraną cebulę i gotuj tak długo, aż cebula będzie całkiem miękka. Następnie zblenduj wszystkie składniki. Tak przygotowaną mieszankę pij w małych porcjach przez cały dzień. Jeśli kaszel męczy Cię również w nocy, to przed snem wypij połowę objętości tej mikstury.
Przepis na przeziębienie
Składniki:
- 10 małych cebul,
- litr mleka,
- łyżka miodu,
- główka czosnku.
Sposób przygotowania:
Obierz czosnek i cebulę, cebulę pokrój na duże kawałki. Dodaj oba składniki do mleka i gotuj, aż cebula zmięknie. Odcedź mleko, a gdy nieco ostygnie, to dodaj do niego miód. Spożywaj dwie łyżki stołowe tej mikstury 3-4 razy w ciągu dnia.
Comments are closed.