Ciasto bez jajek i mleka – Nic prostszego. Przedstawiamy przepis na szybki i łatwy deser, który pokocha każde podniebienie.

Myślałaś, że bez mleka i jajek w lodówce nie może być mowy o cieście? To nieprawda! Pyszny, delikatny deser możesz przygotować i bez tych składników!

 

Składniki

Biała część:

  • 200 g mąki
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 220 ml gorącej wody
  • 60 ml oleju

Ciemna część:

  • 30 g kakao
  • 180 g mąki
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 240 ml gorącej wody
  • 60 ml oleju

Przygotowanie krok po kroku

Do oleju i esencji waniliowej dodaj gorącej wody; następnie wymieszaj.

 

Sypkie składniki wymieszaj z kolei z mąką.

 

Następnie, mąkę z pozostałymi składnikami dodaj przygotowanej na początku płynnej masy.

 

Wymieszaj je, aby stały się spójną masą.

 

Utworzoną masę wlej do formy: natłuszczonej bądź silikonowej.

 

Postępuj zgodnie z tymi samymi krokami przy przygotowywaniu ciemnej części ciasta (nie zapomnij o kakao!).

 

Po wszystkim, rozlej ciemną mieszankę na jasnej części ciasta.

 

Gotową masę piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!