You might also like
Warto więc pomyśleć zawczasu i przyrządzić przetwory z cukinii. Dzięki poniższemu przepisowi możesz sam stworzyć przepyszne przekąski z cukinii i cieszyć się smakiem tego warzywa przez cały rok! By przygotować te przetwory trzeba użyć składniki, które praktycznie każdy z nas posiada w swojej kuchni. Poniższy przepis pozwoli zapełnić dwa półlitrowe słoiki.
Myjemy cukinię, kroimy ją w drobną kosteczkę i wrzucamy ją do miski. Następnie dodajemy sól, pieprz, cukier i wlewamy olej. Przeciskamy przez praskę czosnek, a później wrzucamy go do miski, w której znajduje się już pokrojona i przyprawiona cukinia.
Chili kroimy w pierścienie i drobniutko siekamy natkę pietruszki. Przerzucamy te składniki do miski z cukinią i zalewamy całość octem. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i pozostawiamy zawartość naczynia na mniej więcej 3 godziny.
Po tym czasie cukinię z dodatkami przelewamy do dwóch półlitrowych, dokładnie wyczyszczonych słoików. Cukinię musimy przelać wraz z całym sokiem, który puściła. Następnie zamykamy słoiki i przenosimy je do naczynia.
Jego dno ma być przykryte kuchennym ręcznikiem, a w naczynie mamy wlać ciepłą wodę, którą następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mniej więcej 8 minut. Po upływie tego czasu musimy upewnić się, że słoiki są odpowiednio zamknięte, bo w przeciwnym razie przetwory mogłyby się zepsuć.
Comments are closed.