Aromatyczne i rumiane rogaliki, którym nikt się nie oprze. Koniecznie wypróbuj ten przepis w sezonie na jabłka – z odrobiną cynamonu i cukru będą smakować obłędnie.
Możesz także przetestować inne nadzienia oraz dodatki do rogalików; proponujemy na przykład wersje z dżemem owocowym, serem lub makiem i orzechami włoskimi. Niezależnie od tego, co znajdzie się w środku, rogaliki zawsze wychodzą przepyszne.
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki półgrubej
- 125 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka świeżych drożdży
- 3 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 cytryny
Na nadzienie jabłkowe:
- 4-5 jabłek
- cukier
- cynamon
Dodatkowo:
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie
Przesiej mąki do miski. Wymieszaj je z jajkami, śmietaną i skórką z cytryny. Dodaj też 2 łyżki cukru i sól. Podgrzej mleko, aby było delikatnie ciepłe. W rondelku rozpuść masło i pozostaw na chwilę do przestygnięcia. Do mleka wsyp 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, a na koniec dodaj drożdże i mieszaj aż się rozpuszczą.
Dodaj je do miski z mąką, wymieszaj. Do ciasta wlej też rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto rękami i wyrabiaj je przez kilka minut. Nie powinno być w nim żadnych grudek, a jego konsystencja ma pozostać dość lepka. Gotowe ciasto odstaw na chwilę do ciepłego miejsca.
Przygotuj nadzienie. Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce. Dodaj do nich cukier i szczyptę cynamonu. Ilość przypraw zależy od tego, czy jabłka są bardziej słodkie czy kwaśne. Posyp mąką blat i podziel na nim ciasto na 8 części. Każdą z nich podziel na 3-4 mniejsze i uformuj z nich placki. Nacinaj ich górną część, na dolną nakładaj nadzienie, a następnie zwijaj rogaliki.
Comments are closed.