Owoce umyj i usuń pestki, postaraj się nie rozwalić całkiem owoców przy tej czynności. Wodę i cukier daj do garnka. Zagotuj. Pamiętaj aby często mieszać, aby cukier nie przypalił się do dna. Obrane i umyte owoce wrzuć do garnka i łyżką spraw aby każda z nich zamoczyła się dokładnie w przygotowanym syropie.
Owoce w polewie gotuj przez około 30 minut – przemieszaj je co jakiś czas. Po zagotowaniu owoców w syropie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej – uważaj aby się nie oparzyć. Syropu, który został nie wyrzucaj! Gotuj go na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Jeśli to nastąpi wyłącz palnik i wystudź syrop.
Gdy syrop wystygnie ponownie wrzuć do niego śliwki i powtórz poprzednią czynność. Trzeba to ponawiać kilka razy, aż do momentu, gdy śliwki będą mięciutkie i błyszczące. W ostatnim etapie gotowania śliwek – dodaj kwasek cytrynowy.
Comments are closed.