Instrukcja jak zrobić pyszne domowe kandyzowane śliwki. Z tego przepisu wychodzą bardzo smacznie

W większości przypadków śliwki wykorzystujemy do ciast, deserów, przetworów. Czy słyszeliście o kandyzowanych śliwkach? Musicie koniecznie spróbować!

Składniki:

  • 4 kg śliwek (bez pestek);
  • 1,5 kg cukru;
  • szklanka wody;
  • 0.5 łyżeczki kwasku cytrynowego (albo soku z cytryny – tego dodaj więcej).

Przygotowanie:

Owoce umyj i usuń pestki, postaraj się nie rozwalić całkiem owoców przy tej czynności. Wodę i cukier daj do garnka. Zagotuj. Pamiętaj aby często mieszać, aby cukier nie przypalił się do dna. Obrane i umyte owoce wrzuć do garnka i łyżką spraw aby każda z nich zamoczyła się dokładnie w przygotowanym syropie.

 

Owoce w polewie gotuj przez około 30 minut – przemieszaj je co jakiś czas. Po zagotowaniu owoców w syropie wyłów je za pomocą łyżki cedzakowej – uważaj aby się nie oparzyć. Syropu, który został nie wyrzucaj! Gotuj go na wolnym ogniu do momentu aż zgęstnieje. Jeśli to nastąpi wyłącz palnik i wystudź syrop.

 

Gdy syrop wystygnie ponownie wrzuć do niego śliwki i powtórz poprzednią czynność. Trzeba to ponawiać kilka razy, aż do momentu, gdy śliwki będą mięciutkie i błyszczące. W ostatnim etapie gotowania śliwek – dodaj kwasek cytrynowy.

 

Kandyzowane śliwki zaskoczą większość Twoich gości. Ich smak jest specyficzny ale na pewno przypadnie Ci do gustu! Musisz koniecznie spróbować.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!