Klopsiki to prosty i szybki pomysł na obiad, który jest bardzo popularny w kuchniach wielu krajów na całym świecie.
Poza błyskawicznym przygotowaniem tę potrawę wyróżnia także jej delikatny, soczysty smak.
Dzisiejsza propozycja pomoże Ci urozmaicić nieco to danie za pomocą czosnku i ziemniaków. Bogatszy smak na pewno przypadnie go gustu wielu gościom oraz rodzinie podczas świątecznego obiadu.
Składniki:
- mięso mielone: 400 gram
- cebula: 1 średnia sztuka
- jajko: 1 sztuka
- bułka tarta: 4 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Kulki ziemniaczane:
- gorące purée ziemniaczane: około 500 gram
- łyżka masła
- jajko: 1 sztuka
- twardy ser żółty: 100 gram
- czosnek: 8-10 ząbków
- olej roślinny
- sól, pieprz, zioła do smaku
Wykonanie:
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj do mielonego mięsa. Wsyp bułkę tartą i wbij jajko. Wszystko przypraw do smaku, następnie dobrze wymieszaj.
Z masy formuj kuleczki nieco większe niż orzech włoski. Do purée z ziemniaków dodaj masło, sól, pieprz i jajko, następnie wymieszaj.
Ser żółty pokrój w kostkę. Z masy ziemniaczanej utocz kuleczki, a do środka każdej z nich włóż kawałek sera.
Klopsiki i kulki ziemniaczane ułóż w naczyniu żaroodpornym, które wcześniej wysmaruj tłuszczem. Kulki ziemniaczane posmaruj lekko olejem.
Na wierzchu rozłóż obrane ząbki czosnku. Całość posyp ziołami i dobrze przypraw.
Klopsiki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmij danie z pieca.
Dzięki dodatkowi czosnku klopsiki są wyjątkowo aromatyczne, a w całym domu będzie unosił się zapach roztopionego sera i ziół. Z ziemniaczanymi kulkami dobrze będzie komponował się tymianek, jednak możesz dodać dowolny pęczek ziół, które lubisz najbardziej.
Klopsiki z ziemniaczanymi kulkami idealnie będą smakować w towarzystwie lekkiej sałatki ze świeżych lub marynowanych warzyw. Klasyczne rozwiązania w postaci kiszonej kapusty lub zasmażanych buraczków będą również dobrze podkreślać smak klopsików i kulek z ziemniaków.
Comments are closed.