Pyszne kotleciki dietetyczne na smukłą talię. Jem i nie boję się, że przytyję. Bez grama oleju

Letnie upały dają się we znaki nam wszystkim. Brak apetytu oraz niechęć do tłustych i ciężkich potraw to tylko niektóre skutki uboczne wysokiej temperatury.

Aby umilić Wam te gorące dni, przedstawiamy przepis na pyszne kotleciki z kapustą, idealne na codzienny obiad lub kolację. Ponieważ nie zawierają chleba ani mąki, sprawdzą się szczególnie u tych, którzy walczą o smukłą sylwetkę, którą potem z dumą będą mogli zaprezentować na plaży.

Składniki potrzebne do przygotowania kotlecików:

  • 600 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 200 g białej kapusty
  • 80 g twarogu
  • 1 jajko
  • pół pęczka koperku
  • pół łyżeczki czosnku w proszku
  • pół łyżeczki chmielu suneli
  • mielony pieprz czarny i sól

Sposób przygotowania:

W dużym naczyniu wymieszaj dokładnie mięso razem z solą, pieprzem, chmielem oraz czosnkiem. Białą kapustę umyj, dokładnie osusz i posiekaj.

Do osobnej miski zetrzyj przygotowany twaróg i wymieszaj go z jajkiem. Całość dodaj do mięsa i również wymieszaj. Dodaj posiekany koperek oraz kapustę mieszając do połączenia się wszystkich składników.

Blachę, na której będziesz piec wyłóż pergaminem i ułóż na niej małe, uformowane z masy kotleciki. Pamiętaj, aby między kotlecikami zachowane były odpowiednie odległości.

 

Całość piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut – jeśli to konieczne piecz dłużej.

Podane składniki powinny wystarczyć Ci na około 12 kotlecików. Są one niskokaloryczne i sycące dzięki dodanemu twarogowi. Kapusta i jej pozytywne właściwości dla naszego zdrowia sprawią, że poczujemy się nie tylko lżej, ale także poprawi się nasze samopoczucie.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!