Pyszne i delikatne naleśniki na majonezie. Rodzina nie chce odejść od stołu. Przepis idealny.

Naleśniki wykonane na majonezie są zdecydowanie bardziej delikatne od tych przygotowywanych w standardowej wersji.

Istotne jest to, że nie wysychają tak szybko. Można je jeść z różnymi ulubionymi dodatkami zarówno na słodko jak i na słono pomijając cukier w wykonaniu.

Składniki:

  • 1/2 litra ciepłej wody,
  • 9 łyżek mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 15 g waniliowego cukru,
  • 2 łyżki białego lub trzcinowego cukru,
  • 2 łyżki roślinnego oleju,
  • odrobina soli do smaku.

Sposób przygotowania:

Majonez dokładnie wymieszać z cukrami, solą oraz jajkami za pomocą trzepaczki bądź miksera, aby było szybciej. Do składników wlać ciepłą wodę wraz z przesianą mąką i całość wymieszać, żeby nie powstały grudki.

Dodać jeszcze olej do mieszaniny. Ciasto odstawić na około 20 minut. Można co jakiś czas jeszcze przemieszać w nim.

 

Patelnię wyłącznie raz na początku posmarować olejem roślinnym i postawić ją na średni ogień. Porcje ciasta wylewać na patelnię i smażyć przez chwilę z obu stron aż do delikatnego zezłocenia.

Serwować z ulubionymi dodatkami jak np. dżem, śmietana, owoce lub na słono – z mięsem, pieczarkami itd.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!