Nie jadłaś jeszcze tak dobrych udek z kurczaka. Obłędny smak. Nikt nie robi lepszych

Kurczak jest jednym z tych mięs, które najczęściej gości na naszych talerzach. Jemy go w formie smażonej, pieczonej, duszonej, a także grillowanej.

To świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Dzisiaj pokażę ci przepis na wyjątkowe udka z kurczaka marynowane w maślance, które są bardzo smaczne i delikatne. To bardzo stary przepis, który w mojej rodzinie gości od pokoleń.

Wymagane składniki:

  • udka z kurczaka – 6 sztuk
  • maślanka – 2 szklanki
  • czosnek świeży lub suszony
  • słodka papryka w przyprawie
  • pieprz czarny mielony
  • pieprz biały
  • sól
  • olej roślinny – 2 łyżki stołowe

Sposób przyrządzania:

Przygotuj kurczaka do dalszego gotowania — umyj go, oczyść, a następnie osusz. Do średniej miski wsyp czosnek, sól i resztę przypraw, a następnie zalej maślanką. Składniki starannie wymieszaj.

Weź udka i po kolei maczaj je w marynacie. Wsadź mięso do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjmij kurczaka, odstaw go na 30 minut, a następnie wymieszaj z olejem.

Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180 stopni. Kurczaka piecz mniej więcej godzinę, w międzyczasie staraj się polewać go marynatą.

Twoje pyszne, soczyste udka są już gotowe. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!