Rogaliki na śmietanie w 20 min. Znikają ze stołu w kilka chwil. Doskonałe na śniadanie lub kolację

Przepis na szybkie i pyszne rogaliki, które doskonale sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Przygotowuje się je bardzo prosto, a z pewnością zachwycą one wszystkich odwiedzających nas gości.

Składniki potrzebne do wykonania rogalików:

  • 200 g masła
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 90 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić i dodać do niego cukier. Wymieszać wszystko razem. Tak powstałą mieszaninę pozostawić, aż ostygnie. Dodać do niej jajka i całość ubić. Wymieszać wszystko ze śmietaną.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i połączyć z wcześniej przygotowaną płynną mieszanką. Ugnieść elastyczne i miękkie ciasto.

 

Z tak powstałego ciasta uformować dość grube ruloniki i złączyć je w kształt pierścienia. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.

Tak przygotowane rogaliki umieścić na natłuszczonej blaszce i piec przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż będą rumiane. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!