Placuszki twarogowe na szybko – kilka minut i gotowe. Zakochałam się w ich smaku

Placuszki są jedną z najlepszych propozycji na poranne śniadanie.

W moim domu szczególnie szybko znikają te z twarożkiem, które cechują się pysznym smakiem i niską kalorycznością. To idealny pomysł na szybki posiłek zarówno na słodko, jak i słono. Koniecznie wypróbuj przepis i zobacz, jakie są pyszne!

Lista składników:

  • 200 g twarogu
  • 80 g cukru
  • 2 jaja kurze
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 200 ml kefiru
  • 30 ml oleju roślinnego (u mnie słonecznikowy)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

Do średniej wielkości miski wbij jajka, dodaj do nich cukier, a następnie wymieszaj. Do mieszanki dodaj sodę oczyszczoną i kefir, a potem zmieszaj składniki. Poczekaj około 6 minut, następnie wymieszaj, a później dodaj 200 g twarogu i kilka łyżek mąki. Starannie wymieszaj wszystkie składniki, by powstała jednolita masa bez grudek.

 

Na rozgrzaną patelnię z olejem po kolei wykładaj przygotowane ciasto tak, by zrobić małe placuszki. Smaż placuszki z obu stron aż do uzyskania złotego koloru.

Placuszki wyłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!