Podstawą tradycyjnego przepisu na naleśniki jest oczywiście mąka. Czy da się ją zastąpić? Oczywiście, że tak. Według naszego przepisu zamiast mąki można użyć skrobi, dzięki czemu smakiem naleśników będą mogły cieszyć się również osoby przebywające na diecie bezglutenowej.
1. Cukier utrzeć z twarożkiem. Dodać jedno jajko i ucierać do otrzymania jednolitej masy. Jako dodatek do nadzienia można użyć rodzynki lub mak.
5 jajek należy utrzeć z cukrem.Do otrzymanej masy dodać skrobię i dokładnie wymieszać, aby zniknęły wszystkie grudki. Następnie dodać olej, mleko i wymieszać. Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję! Ciasto odstawić na około 15 minut.
Rozgrzaną patelnię posmarować olejem i wylać niewielką ilość ciasta. Naleśniki smażyć tylko z jednej strony!
Na gotowe naleśniki nałożyć i rozsmarować nadzienie. Naleśniki zwijać w rulon lub trójkąty, po czym umieścić je w naczyniu żaroodpornym.
Ułożone naleśniki, z wierzchu można posmarować stopionym masłem lub śmietaną. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Naleśniki piec przez około 10-15 minut. Smacznego!!!
Comments are closed.