Koreański szybki przepis na przepyszną marchewkę. Banalnie prosta w przygotowaniu

Warto eksperymentować z przepisami pochodzącymi z innych krajów, aby urozmaicić sobie codzienne posiłki. Jednym z ciekawszych dań jest oczywiście pikantna marchewka po koreańsku. Można dodawać ją do sałatek, a także jeść samą, zależnie od swojego nastroju.

grated carrots with spices Korean closeup. macro

Niezbędne składniki:

  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki octu 9%,
  • 1 kilogram marchwi,
  • 70 gram oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 czerwona papryka,
  • od 4 do 6 ząbków czosnku,
  • opcjonalnie kolendra (nie każdy za nią przepada).

Sposób przygotowania:

Marchew trzeba umyć i obrać, a następnie zetrzeć na specjalnie przeznaczonej do tego tarce, by uzyskać możliwie jak najdłuższe paski.

 

Następnie dodaje się sól, cukier, ocet i miesza przez minimum 3 minuty. Powstałą mieszankę trzeba odstawić na kwadrans.

 

Teraz dodaje się czerwoną paprykę, po czym znów miesza. Kolejny krok to podgrzanie oleju roślinnego na patelni, ale bez doprowadzenia go do wrzenia. Teraz trzeba polać nim sałatkę i starannie wymieszać.

 

Następnie dodaje się posiekany czosnek, całość przykrywa i odstawia na kolejny kwadrans.

Można już jeść sałatkę, aczkolwiek dobrym pomysłem będzie pozostawienie jej na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie umieszczenie na ten sam okres czasu w lodówce. Warto posypać marchewkę kolendrą, ale dopiero tuż przed podaniem.

Ciekawy pomysł to dodanie do sałatki sezamu uprażonego na suchej patelni lub kilku kropli oleju sezamowego. Z pewnością to rozwiązanie nada posiłkowi oryginalnego smaku.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!