Te Japońskie bułeczki każdy uwielbia. Delikatne jak puch. Lepiej zrób od razu dwie porcje

Jeśli też uwielbiasz cynamon, koniecznie wypróbuj przepis na te niezwykle aromatyczne i delikatne bułeczki! Twoje dzieci też z pewnością je pokochają, dlatego lepiej od razu przygotuj dwie porcje!

Składniki:

  • 260ml mleka
  • 370g mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 7g suchych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Wlej do rondelka 100 ml mleka i wsyp 20g mąki, a następnie mieszaj tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Postaw rondelek na palniku i cały czas mieszając, trzymaj na średnim ogniu przez około 3 minuty. Uzyskana w ten sposób masa powinna przypominać pudding. Pozostaw rondelek z zawartością do ostygnięcia.

Teraz możesz zabrać się za przygotowywanie mleka drożdżowego.

Do drożdży dodaj ciepłe mleko oraz 2 łyżki cukru, a następnie wymieszaj. Odstaw na około 10-15 minut. Do osobnej miski przesiej pozostałą mąkę, po czym wsyp łyżeczkę soli i również wymieszaj.

W tej części będziesz potrzebować jajka (koniecznie o temperaturze pokojowej!), które należy wbić w wykonane w mące wgłębienie. Gdy to zrobisz, dodaj przygotowane wcześniej mleko drożdżowe oraz schłodzoną masę z mąki i mleka.

 

Całość miksuj przez 5 minut lub przez 10 minut ugniataj rękami. Dodaj 1 łyżkę miękkiego masła i ugniataj dalej, do momentu, aż uzyskasz jednolite ciasto (powinno być ono elastyczne i nie przylepiać się do dłoni).

Włóż je do wysmarowanej masłem miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1,5 godziny. Przez ten czas powinno podwoić swoją objętość.

Po odczekaniu określonego czasu połóż ciasto na stole i rozprowadź tak, by przypominało duży „naleśnik”. Następnie pokrój je na 8 równych części i z każdej z nich uformuj kulkę.

Wymieszaj cynamon z cukrem i 2 łyżkami roztopionego masła. Każdą kulkę rozciągnij w owal i posmaruj przygotowanym „syropem”. Następnie uformuj ciasto w dany sposób: włóż boki do wewnątrz i rozwałkuj całość wałkiem do ciasta, po czym zwiń w rulon tak, by otrzymało kształt bułeczki.

Przygotowane bułki połóż na pergaminie i przykryj folią, a następnie pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu. Przez ten czas powinny urosnąć.

Na koniec posmaruj je ubitym jajkiem i włóż do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Pozostaw na 20 minut. Gotowe bułeczki wyjmij z formy i odstaw do ostygnięcia. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!