Składniki na kapustę po francusku:
Przygotowanie kapusty po francusku:
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście. Do dużego garnka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie wkładamy kapustę i gotujemy aż liście zaczną się oddzielać. Gdy liście się oddzielą gotujemy jeszcze około 2 minuty, po czym wyjmujemy je z garnka i czekamy aż ostygną.
Następnie odcinamy twarde części liści kapusty. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niego posiatkowana cebulę i smażymy tak, aby stała się przezroczysta. Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy razem na wolnym ogniu, mieszamy od czasu do czasu.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy je do mięsa mielonego. Smażymy do momentu, aż będą półgotowe. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Do osobnej miseczki wbijamy jajka i dodajemy do nich mleko. Mieszamy razem za pomocą trzepaczki lub widelca.
W naczyniu żaroodpornym rozkładamy liście kapusty, tak aby całkowicie zakryły spód naczynia. Następnie rozkładamy na nie połowę nadzienia i polewamy ubitymi jajkami z mlekiem. Układamy kolejną warstwę dokładnie w takiej samej kolejności jak za pierwszym razem.
Na koniec przykrywamy całość liśćmi kapusty. Smarujemy je kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy tak przygotowane danie. Pieczemy około 40 minut. Gotowe.
Comments are closed.