Cygańska pieczeń – palce lizać. Nie przegap przepisu, bo ta pieczeń wychodzi obłędnie.

Cygańska pieczeń to jeden ze sprawdzonych sposobów na pyszny i sycący obiad, który zapewne zachwyci niejednego domownika czy też gościa.

Składniki:

  • 6 kawałków mięsa wieprzowego,
  • 4 większe kiszone ogórki,
  • 4 cebule,
  • 700 ml wieprzowego bulionu,
  • 10 kawałków boczku,
  • 1/2 l czerwonego wina,
  • 1 paczka mrożonej mieszanki warzyw,
  • 1 łyżka pomidorowego koncentratu,
  • musztarda,
  • 2 listki laurowe,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Każdy kawałek mięsa robić, a następnie oprószyć je czarnym pieprzem oraz solą do smaku. Cebulę obrać i pokroić w piórka, a ogórki w plasterki. Plasterki wieprzowiny posmarować musztardą, a na każdy z nich ułożyć po 2 plasterki boczku jak również kilka krążków z ogórków oraz cebuli.

Po wykonaniu tej czynności, mięso należy związać za pomocą sznurka, aby było bardziej stabilne i zawartość nie wypadła podczas dalszego przygotowywania.

 

Na rozgrzaną wcześniej patelnię wlać olej i podsmażać na niej cebulę. Potem dodać jeszcze mieszankę warzyw, a całość dusić na mniejszym ogniu do momentu, kiedy będą one miękkie.

W następnym etapie trzeba dodać wieprzowy bulion i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem dusić przez okres 5 minut co jakiś czas mieszając, aby składniki nie przypaliły się i dobrze połączyły ze sobą.

Po wlaniu czerwonego wina, całość dusić kolejne 5 minut. Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia do pieczenia i zalać je sosem warzywnym. Całość wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec około 2-2,5 godziny w temperaturze wynoszącej 180 stopni.

Mięso po upieczeniu musi być miękkie. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!