Ciasto Pijana Zakonnica – Poznaj ten niezwykły przepis. Hit w mojej kuchni

Ciasto o humorystycznej nazwie Pijana Zakonnica. Zaskocz gości podczas weekendowej wizyty

Mam dziś dla Ciebie przepis na ciasto, które nadaje się idealnie na każdą okazję. Delikatna, kakaowa masa z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.

Lista składników

Na biszkopt

  • mąka ziemniaczana – 4 łyżki
  • mąka tortowa – 3 łyżki
  • proszek do pieczenia –  2 płaskie łyżeczki
  • 7 jajek
  • cukier – 7 łyżek
  • ocet winny – 1 łyżka

Na masę kremową

  • margaryna lub masło – pół kostki
  • kakao – 2 łyżki
  • woda – 1 szklanka
  • cukier – 1 szklanka
  • wódka – około 100-200 ml

Na warstwę wierzchnią

  • 1 opakowanie fix do śmietany
  • śmietanka kremówka – 750 ml
  • cukier puder – 1 czubata łyżka
  • princessa kokosowa (lub inne batony tego typu) – 2 sztuki

Sposób przygotowania

Biszkopt 

Rozpoczynamy od ubicia jajek i stopniowo dodajemy kolejne składniki, czyli dwa rodzaje mąki, cukier i proszek do pieczenia. Na sam koniec dolewamy ocet winny. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.

Przelewamy ciasto do formy o wymiarach 26×28 cm, a następnie wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Jeśli stosujemy termoobieg pamiętamy o niższej temperaturze pieczenia, 160 stopni.

Kiedy biszkopt będzie już gotowy wyjmujemy i czekamy, aż lekko przestygnie. Następnie robimy w nim otworki drewnianą łyżką, na około połowę wysokości.

Masa kremowa

Wszystkie składniki musimy rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej. Wlewamy do garnka niewielką ilość (około szklankę wody) i gotujemy ją na wolnym ogniu. Do metalowego garnuszka wlewamy wodę i dodajemy masło, kakao oraz cukier. Umieszczamy garnuszek w gotującej się w naczyniu wodzie.

 

Składniki starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa, bez grudek. Pod sam koniec dodajemy alkohol, mieszamy i ściągamy z palnika. Przestygniętą masę wylewamy na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy po całości.

Warstwa wykończeniowa ciasta

Śmietankę ubijamy razem z fixem. Stopniowo dodajemy cukier puder, a gdy bita śmietana będzie gotowa rozprowadzamy ją równomiernie po wierzchu ciasta. Batoniki ścieramy na tarce i posypujemy całość. Gotowy wypiek umieszczamy na kilka godzin w lodówce.

Podziel się tym pomysłem na wyborne, deserowe ciasto z bliskimi i znajomymi. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!