Ciasto o humorystycznej nazwie Pijana Zakonnica. Zaskocz gości podczas weekendowej wizyty
Mam dziś dla Ciebie przepis na ciasto, które nadaje się idealnie na każdą okazję. Delikatna, kakaowa masa z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.
Lista składników
Na biszkopt
- mąka ziemniaczana – 4 łyżki
- mąka tortowa – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- 7 jajek
- cukier – 7 łyżek
- ocet winny – 1 łyżka
Na masę kremową
- margaryna lub masło – pół kostki
- kakao – 2 łyżki
- woda – 1 szklanka
- cukier – 1 szklanka
- wódka – około 100-200 ml
Na warstwę wierzchnią
- 1 opakowanie fix do śmietany
- śmietanka kremówka – 750 ml
- cukier puder – 1 czubata łyżka
- princessa kokosowa (lub inne batony tego typu) – 2 sztuki
Sposób przygotowania
Biszkopt
Rozpoczynamy od ubicia jajek i stopniowo dodajemy kolejne składniki, czyli dwa rodzaje mąki, cukier i proszek do pieczenia. Na sam koniec dolewamy ocet winny. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.
Przelewamy ciasto do formy o wymiarach 26×28 cm, a następnie wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut. Jeśli stosujemy termoobieg pamiętamy o niższej temperaturze pieczenia, 160 stopni.
Kiedy biszkopt będzie już gotowy wyjmujemy i czekamy, aż lekko przestygnie. Następnie robimy w nim otworki drewnianą łyżką, na około połowę wysokości.
Masa kremowa
Wszystkie składniki musimy rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej. Wlewamy do garnka niewielką ilość (około szklankę wody) i gotujemy ją na wolnym ogniu. Do metalowego garnuszka wlewamy wodę i dodajemy masło, kakao oraz cukier. Umieszczamy garnuszek w gotującej się w naczyniu wodzie.
Składniki starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa, bez grudek. Pod sam koniec dodajemy alkohol, mieszamy i ściągamy z palnika. Przestygniętą masę wylewamy na biszkopt i równomiernie rozsmarowujemy po całości.
Warstwa wykończeniowa ciasta
Śmietankę ubijamy razem z fixem. Stopniowo dodajemy cukier puder, a gdy bita śmietana będzie gotowa rozprowadzamy ją równomiernie po wierzchu ciasta. Batoniki ścieramy na tarce i posypujemy całość. Gotowy wypiek umieszczamy na kilka godzin w lodówce.
Comments are closed.