Produkt ten obok ziemniaków i surówki jest idealnym przykładem dania kuchni polskiej. Natomiast połączenie wieprzowiny z sosem słodko-kwaśnym zamienia ją w znakomitą chińszczyznę. Proponowany dzisiaj przepis, to zrazy wieprzowe z serem i ogórkiem. Danie przygotowane według poniższych wskazówek kusi smakiem i aromatem!
Umyć i osuszyć mięso. Następnie pokroić je na małe kawałki. Każdy kawałek zabezpieczyć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem do mięsa. Kolejny krok, to zamarynowanie mięsa mieszanką soku z cytryny z pieprzem. Tak przygotowaną wieprzowinę odstawić w misce na pół godziny. Następnie pokroić ogórki i ser. Ogórki pokroić na cztery części, a ser na małe kosteczki.
Następny krok, to formowanie zrazów. Należy rozłożyć mięso na desce i posolić. Na środku ułożyć pokrojony ser i kawałek ogórka. Następnie zawinąć mięso tak, aby ogórek i ser znalazły się w środku. Zrazy smażyć na rozgrzanym ogniu przypiekając po obu stronach na złoty kolor.
Comments are closed.