Pyszne zrazy z przepisu mojej babci każdy musi spróbować. Ten smak i aromat powala

Z wieprzowiny można stworzyć wyśmienite potrawy. Różnorodne dodatki i przyprawy tworzą całą paletę kulinarnych możliwości z wykorzystaniem mięsa wieprzowego.

Produkt ten obok ziemniaków i surówki jest idealnym przykładem dania kuchni polskiej. Natomiast połączenie wieprzowiny z sosem słodko-kwaśnym zamienia ją w znakomitą chińszczyznę. Proponowany dzisiaj przepis, to zrazy wieprzowe z serem i ogórkiem. Danie przygotowane według poniższych wskazówek kusi smakiem i aromatem!

Co będzie potrzebne?

  • 500g mięsa wieprzowego
  • 3 ogórki kiszone średniej wielkości
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100-130g twardego sera
  • pieprz i sól do smaku

 

Jak przygotować danie?

Umyć i osuszyć mięso. Następnie pokroić je na małe kawałki. Każdy kawałek zabezpieczyć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem do mięsa. Kolejny krok, to zamarynowanie mięsa mieszanką soku z cytryny z pieprzem. Tak przygotowaną wieprzowinę odstawić w misce na pół godziny. Następnie pokroić ogórki i ser. Ogórki pokroić na cztery części, a ser na małe kosteczki.

Następny krok, to formowanie zrazów. Należy rozłożyć mięso na desce i posolić. Na środku ułożyć pokrojony ser i kawałek ogórka. Następnie zawinąć mięso tak, aby ogórek i ser znalazły się w środku. Zrazy smażyć na rozgrzanym ogniu przypiekając po obu stronach na złoty kolor.

Ostatni krok, to włożenie mięsa do żaroodpornego naczynia, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Należy je piec 12 minut.  Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!