Ziemniaczane pyszne bułeczki – Każda gospodyni musi go poznać. Nie jadłaś jeszcze tak dobrych
Mam zaprzyjaźnioną panią od pieczywa, z piekarni za rogiem. Zdradziła mi przepis na obłędnie pyszne bułeczki ziemniaczane. Może od dziś będzie to Twój popisowy przysmak?
Mam w moim miasteczku małą, ulubioną piekarnię. Ekspedientka jest niezwykle miła i lubimy zamienić sobie nieraz słówko.
Ostatnio podzieliła się ze mną super przepisem na ziemniaczane bułeczki. Są bardzo delikatne, maślane i wprost rozpływają się w ustach. Kiedy je piekę cudowny zapach roznosi się po całym domu.
Lista składników
Na ciasto:
- 200 ml mleka 3,2 %
- 100 ml śmietany 30 % lub 36 %
- 500 mąki pszennej do wypieków
- 40 g masła
- 3 żółtka
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 14 g suchych drożdży
Na nadzienie:
- 8-10 dużych ziemniaków
- 1 większa cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- ulubione przyprawy wedle uznania
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj podgrzane mleko ze śmietaną. Dodaj do nich cukier oraz drożdże i odłóż na około 15 minut. Stopione masło utrzyj z 2 żółtkami. Dodaj je do mieszanki mleka i śmietanki. Mąkę wymieszaj dokładnie z solą.
Dolewaj do nich stopniowo wcześniej przygotowaną płynną, mleczną masę i zagniataj do momentu uzyskania miękkiego ciasta. Kiedy będzie gotowe umieść je w dużej misce. Pozostaw ciasto na około 40-60 minut. W tym czasie powinno trzykrotnie zwiększyć objętość.
W oczekiwaniu na ciasto przygotuj nadzienie.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Podsmaż ją na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Kiedy ziemniaki będą już miękkie odcedź wodę.
W dalszej kolejności ugnieć je na puree dodając do nich cebulkę, 2 łyżki śmietany, masło, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku. Całość starannie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
Wracamy do ciasta.
Wyjmij je z miski, obsyp mąką i dobrze zagnieć na posypanym mąką stole bądź stolnicy. Z tak przygotowanego ciasta uformuj jednej wielkości, kształtne kulki. Następnie przykryj je kilka minut ręcznikiem kuchennym.
Z kulek uformuj podłużne bułeczki o grubości około 0,5 cm. Na środku każdego ciasta ułóż nadzienie delikatnie ściskając krawędzie. Poukładaj wszystkie bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj je ręcznikiem papierowym lub folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Pozostałe 1 żółtko i 1 łyżkę śmietany wymieszaj na gładką masę. Nasmaruj nią wszystkie bułeczki i piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 15-20 minut. Pyszne i mięciutkie bułeczki gotowe. Smacznego!
Comments are closed.