Ziemniaczane pyszne bułeczki – Każda gospodyni musi go poznać. Nie jadłaś jeszcze tak dobrych

Mam zaprzyjaźnioną panią od pieczywa, z piekarni za rogiem. Zdradziła mi przepis na obłędnie pyszne bułeczki ziemniaczane. Może od dziś będzie to Twój popisowy przysmak?

Mam w moim miasteczku małą, ulubioną piekarnię. Ekspedientka jest niezwykle miła i lubimy zamienić sobie nieraz słówko.

 

Ostatnio podzieliła się ze mną super przepisem na ziemniaczane bułeczki. Są bardzo delikatne, maślane i wprost rozpływają się w ustach. Kiedy je piekę cudowny zapach roznosi się po całym domu.

Lista składników 

Na ciasto:

  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 100 ml śmietany 30 % lub 36 %
  • 500 mąki pszennej do wypieków
  • 40 g masła
  • 3 żółtka
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 14 g suchych drożdży

Na nadzienie:

  • 8-10 dużych ziemniaków
  • 1 większa cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy wedle uznania

Sposób przygotowania

W misce wymieszaj podgrzane mleko ze śmietaną. Dodaj do nich cukier oraz drożdże i odłóż na około 15 minut. Stopione masło utrzyj z 2 żółtkami. Dodaj je do mieszanki mleka i śmietanki. Mąkę wymieszaj dokładnie z solą.

Dolewaj do nich stopniowo wcześniej przygotowaną płynną, mleczną masę i zagniataj do momentu uzyskania miękkiego ciasta. Kiedy będzie gotowe umieść je w dużej misce. Pozostaw ciasto na około 40-60 minut. W tym czasie powinno trzykrotnie zwiększyć objętość.

W oczekiwaniu na ciasto przygotuj nadzienie.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Podsmaż ją na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Kiedy ziemniaki będą już miękkie odcedź wodę.

W dalszej kolejności ugnieć je na puree dodając do nich cebulkę, 2 łyżki śmietany, masło, sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku. Całość starannie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

Wracamy do ciasta.

Wyjmij je z miski, obsyp mąką i dobrze zagnieć na posypanym mąką stole bądź stolnicy. Z tak przygotowanego ciasta uformuj jednej wielkości, kształtne kulki. Następnie przykryj je kilka minut ręcznikiem kuchennym.

 

Z kulek uformuj podłużne bułeczki o grubości około 0,5 cm. Na środku każdego ciasta ułóż nadzienie delikatnie ściskając krawędzie. Poukładaj wszystkie bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj je ręcznikiem papierowym lub folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Pozostałe 1 żółtko i 1 łyżkę śmietany wymieszaj na gładką masę. Nasmaruj nią wszystkie bułeczki i piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 15-20 minut. Pyszne i mięciutkie bułeczki gotowe. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!