Tureckie drożdżowe bułeczki z patelni. Ten domowy przepis zaskoczy niejedną osobę

Tureckie bułeczki to jedne z bardziej delikatnych, puszystych i miękkich wypieków, jakich spróbujesz. Są zarówno syte, ale ich smak nakłania do jedzenia więcej. Ten domowy przepis zachwyci niejedną osobę, zarówno dziecko, jak i dorosłego!

 

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 200 ml oleju roślinnego, najlepiej słonecznikowego
  • 500 g mąki pszennej
  • około 10 g kopru
  • 240 ml mleka
  • łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Szykujemy sobie większą miskę. Nasze drożdże kruszymy i wrzucamy do przygotowanego naczynia. Kolejno zalewamy je olejem roślinnym i dosypujemy sól oraz mleko.

 

Wszystko musimy dokładnie wymieszać. Gdy nasza masa będzie jednolita – dosypujemy do niej mąki. Najlepiej na raty, ponieważ będzie nam lepiej wszystko zagnieść. Gdy osiągniemy już doskonale ubite, miękkie ciasto, przykrywamy miskę np. ściereczką lub folią spożywczą. W ten sposób nasza masa nabierze odpowiedniej objętości. 

Gotowe ciasto dzielimy na 8 równych części, a z każdego kawałka musimy ulepić bułeczkę przypominającą trójkąt o zaokrąglonych rogach. Większą patelnię smarujemy olejem i wkładamy do niej bułeczki. Musimy odczekać kilkadziesiąt minut, by ciasto jeszcze nieco podrosło.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!