Dostępna cały rok, w każdym sklepie spożywczym. Marchewkę zna każdy, wykorzystywana prawie codziennie w kuchni. Nie ważne czy to zupa, surówka czy popularna sałatka warzywna.
Jest powszechnie znana ze swojego bogactwa w witaminy, szczególnie A, C oraz K. Zawiera magnez, potas oraz silne przeciwutleniacze, dzięki czemu pozytywnie wpływa na wzrok, jak i na wygląd cery. Picie soku z marchwi ma również świetny wpływ na przewód pokarmowy. Ten syrop jest naturalną bombą witaminową.
Marchew ze względu na swoje właściwości jest idealnym warzywem, aby zrobić z niej syrop. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym kiedy pogoda nie rozpieszcza i mamy obniżoną odporność. Syrop z niej podniesie nam odporność oraz pozwoli przejść grypę z łagodniejszymi objawami.
Sposób na syrop z marchwi
Jest to łatwy i dosłownie 3-składnikowy produkt. Syrop przyrządzasz sam w domu, wykonuje się go bardzo szybko. Do przygotowania potrzebujesz:
- 0,5 kg marchewki,
- miód (wybór należy do Ciebie)
- świeży imbir.
Na początku obierz marchew, dokładnie umyj oraz pokrój drobno, np. w drobną kostkę. wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotujemy na średnim ogniu. Kiedy warzywo będzie miękkie, można już dodać ok. 2 kopiate łyżki startego imbiru. Wszystko zblenduj i zostaw do wystygnięcia. Miód dodaj w ilości 4 łyżek, kiedy całość ostygnie. Wszystko razem dokładnie zmiksuj i przełóż do słoika.
Jak zażywać syrop?
Przed każdym posiłkiem, jedną łyżkę. Maksymalnie do 4 łyżek dziennie. Różnicę w samopoczuciu odczujemy już po 2 dniach od rozpoczęcia spożywania.
Comments are closed.