Domowe kiełbaski chorwackie. Wszystkim smakują, warto spróbować. W sklepie ich nie kupisz

Kiełbaski to idealny produkt na przygotowanie prostej i smacznej potrawy! W końcu, któż z nas nie lubi tego smakołyku? Niestety te sklepowe często dużo szkodliwych dodatków. Jednak nie znaczy to, że musimy całkowicie rezygnować z kiełbasek.

Wystarczy, że przygotujemy je samodzielnie, a to prostsze niż nam się wydaje! Cevapcici, chorwackie słynne kiełbaski, można przyrządzić w bardzo prosty sposób. Taka przekąska idealnie nadaje się na grilla, a także do smażenia na patelni. Jak jednak przygotować domowe kiełbaski?

 

Składniki:

  • zmielona łopatka (600 g);
  • zmielona wołowina (600 g);
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 15 g soli;
  • olej;
  • 50 ml wody;
  • 30 ml wody mineralnej.

Przygotowanie:

Na początek należy obrać czosnek, drobno zetrzeć i gotować wcześniej przygotowanej wodzie na wolnym ogniu. Następnie odstawiamy go do ostygnięcia i dodajemy do mięsa mielonego. Dodajemy również sól, sodę oraz wodę mineralną i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Z gotowej masy formujemy kiełbaski. Następnie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po wyjęciu smarujemy olejem i możemy grillować lub smażyć na patelni.

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!