Węgierskie chrusty – Niezwykle smaczne. O wiele lepsze niż te tradycyjne. Są nawet idealne na drugi dzień

Węgierski chrusty wykonuje się na bazie ciasta drożdżowego i kwaśnej śmietany.

Są one idealne na drugi dzień. Chrusty są nie tylko łatwe i szybkie w wykonaniu, ale również smaczne.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru kryształu,
  • odrobina soli,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka brandy,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • 50 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • olej słonecznikowy,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić z odrobiną cukru w ciepłym mleku. Składniki dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się i połączenia. Mąkę z resztą cukru oraz solą umieścić w misce u wyrobić ręcznie ciasto.

W między czasie wlać roztopione i ochłodzone masło. Miskę przykryć i odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 mm i pokroić je w prostokąty.

 

Zrobić nacięcie na środku każdego z nich, a następnie przełożyć przez niego krawędź tego ciasta.

 

Na głębokiej patelni czy też w garnku rozgrzać olej roślinny. Stopniowo smażyć w nim przygotowane chrusty do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!