Ekspresowe ciasteczka wg przepisu teściowej. Kilka chwil i gotowe. Dzielę się przepisem

Przepis na smaczne i szybkie ciasteczka dostałam od swojej teściowej, teraz postanowiłam się nim podzielić z Wami.

Przepis na ekspresowe ciasteczka jest nie tylko prosty i łatwy ale również szybki, dzięki czemu zaoszczędzamy dużo czasu, a każda osoba, nawet ta dla której jest to pierwsze spotkanie z pieczeniem, jest w stanie sobie z nim poradzić. Zatem do dzieła!

 

Składniki jakie są niezbędne do upieczenia ciasteczek:

  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g margaryny,
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia,
  • 300 g kwaśnej śmietany, to wszystko!

Wykonanie ciasteczek.

W pierwszej kolejności przygotuj margarynę najlepiej żeby była w temperaturze pokojowej, dzięki czemu łatwo będziesz ją mogła rozgnieść. Następnie przesiej mąkę i proszek do pieczenia, na samym końcu dodaj kwaśną śmietanę.

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto, tak aby było miękkie, jednak nie powinno być klejące. Jeśli ciast jest klejące dodaj jeszcze trochę mąki. Następnie rozwałkuj ciasto na stolnicy, tak aby miało ok. 3 mm grubości i zacznij wycinać ciasteczka, szklanką albo foremkami.

 

Ułóż ciasteczka na formie, wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni. Po wyciągnięciu ciasteczek możesz je dowolnie udekorować zarówno posypką jak i czekoladą.

 

Podpowiem Wam, że do wycinania i dekorowania ciasteczek możecie zaprosić dzieci, bo to świetna zabawa.  Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!