Ciasteczka twarogowe z rodzynkami w 15 min. Mega smaczne.

Od najmłodszych lat uczyłam się piec te ciasteczka z twarogiem, a wszystko to dzięki foremką w kształcie zwierząt, serc i gwiazd. Mama zawsze wyrabiała ciasto, a ja zajmowałam się resztą. Minęło wiele lat, a te same formy są nadal używane w moim domu.

Zgodnie z tradycyjną recepturą na ciasteczka z twarogiem do ciasta dodaje się rodzynki. Ale w moich eksperymentach poszłam jeszcze dalej: czasami zamiast rodzynek używam wiórek czekoladowych, wiórek kokosowych, kandyzowanych owoców.

Jeśli nie masz form, masę można wyłożyć na blachę do pieczenia za pomocą zwykłej łyżki, tworząc nią kształt okrągłych ciasteczek.

Składniki

  • 400 g twarogu
  • 2 jajka
  • 20 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 40 g rodzynek
  • cukier puder
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Utrzyj jajka cukrem i solą. Dodaj miękkie masło i twaróg. Wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia i mąkę. I wszystko jeszcze raz zmiksuj. Dodaj rodzynki. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Połóż na nią ciasteczka tworząc je za pomocą łyżki , bądź użyj foremek.

Piecz w piekarniku przez 15-20 minut w 180 ° C Przygotowane ciasteczka z twarogu z rodzynkami możesz posypać cukrem pudrem. Lekkie i smaczne ciasteczka z rodzynkami są zdecydowanie smaczniejsze od zakupionych wypieków.

Można je również posypać brązowym cukier wymieszanym ze szczyptą cynamonu. Udekoruj, jak lubisz. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!