Oprócz ciasteczek bez dodatków, możesz również użyć tradycyjnych herbatników lub biszkoptów.
Najpierw przygotuj krem. Będzie to domowy budyń. 250 ml mleka zagotuj na małym ogniu. Do pozostałych 250 ml mleka dodaj żółtko, skrobię, ekstrakt waniliowy i 3 łyżki cukru. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Wlej przygotowaną mieszankę do gotującego się mleka i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Potem odstaw do wystygnięcia.
Formę, wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Zaczynając od ciasteczek, układaj z kremem naprzemiennie. Jako ostatnią warstwę wyłóż ciasteczkami.
Teraz czas na polewę. Łyżkę mleka, 4 łyżki cukru i kakao wymieszaj i zagotuj. Kiedy masa będzie wrzała, dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Potem zdejmij z ognia i polej całą powierzchnię ciasta i włóż do lodówki. Smacznego!
Comments are closed.