Delikatne, rozpływające się w ustach ciasto: smakuje jak z cukierni – przepis tani i szybki!

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Do miski przesiej mąkę, następnie dodaj proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj.

 

 

W rondelku rozpuść masło, dodaj mleko oraz wodę i zagotuj. Mieszając, dodawaj mąkę. Kiedy zauważysz, że ciasto odchodzi od ścianek rondelka, zdejmij go z kuchenki i odstaw.

Jak ostygnie, dodaj jajka i wymieszaj ciasto, aż uzyska gładką konsystencję.

Dno okrągłej foremki wyłóż papierem do pieczenia i przełóż tam połowę ciasta. Następnie piecz przez około 20 minut w 200 stopniach. Gdy będzie gotowe, odstaw je, aby mogło ostygnąć. Analogicznie upiecz drugą połowę ciasta.

Wykonanie kremu:

Do garnka dodaj jajka, mleko, cukier i mąkę. Przygotowane składniki zagotuj, aż masa zgęstnieje. Powstały budyń odstaw do ostygnięcia. Następnie używając miksera ubij masło i stopniowo dodawaj do niego budyń za pomocą łyżeczki.

 

 

Włóż do foremki pierwsze ciasto, przełóż je kremem budyniowym i umieść na górze drugie ciasto. Możesz posypać wierzch cukrem pudrem, aby pięknie się prezentowało. Ciasto schowaj do lodówki i podawaj na zimno – wtedy jest najsmaczniejsze.

Powodzenia i smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!