Ciasto jogurtowe – Jego zapach będzie unosił się po Twojej kuchni. Niesamowicie pyszne.

Świetne i puszyste ciasto jogurtowe, które zrobić można bardzo szybko.  Dodatkowym atutem jest ogromna prostota przygotowania, a sam efekt jest naprawdę spektakularny.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą:

  • 2 jajka,
  • 30 g masła,
  • 120 g cukru,
  • 300 do 320 g mąki pszennej,
  • 250 ml kefiru lub jogurtu naturalnego,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • Dodatkowo można wykorzystać 100 g rodzynek, wiórek kokosowych lub posiekanych orzechów.

Przygotowanie zacząć należy od ubicia jajka z cukrem z użyciem trzepaczki. Następnie do tego trzeba dodać roztopione masło oraz jogurt i wymieszać to. Stopniowo należy dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia, oraz wymieszać do uzyskania gęstego jednorodnego ciasta.

 

 

Po dodaniu dodatkowych składników (opcjonalnie) należy wszystko ponownie wymieszać.

 

Ciasto należy przelać do formy (10 x 22 cm) i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 C na czas 30 do 35 minut.

 

Gotowe ciasto posypać można cukrem pudrem. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!