You might also like
Mieszamy w misce jajko, 250 g kwaśnej śmietany i 150 g cukru. Dodajemy stopniowo proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Wkładamy suszone owoce do oddzielnych misek i zalewamy wrzątkiem. Na 15 minut pozostawiamy owoce. Oddzielnie mielimy namoczone owoce w blenderze. Do każdej z misek dodajemy 25 g cukru. Ciasto dzielimy na sześć części i każdą wałkujemy na cienką warstwę o grubości 2 – 3 mm.
Każdą w warstw smarujemy nadzieniem, złożonym z 2 łyżek zmielonych śliwek, 2 łyżek moreli i 2 łyżek rodzynek. Każdą z warstw zwijamy w rulon. Natłuszczamy blachę do pieczenia i układamy na niej rulony.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy do niego ciasto na 25 – 30 minut. W tym czasie do śmietany dodajemy pozostałą część cukru i ubijamy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je na 5 minut do ostygnięcia. Następnie kroimy rulony na części o długości około 3 cm.
Kładziemy folię spożywczą na foremce do pieczenia i smarujemy trzema łyżkami śmietany. Układamy pierwszą warstwę rulonów w foremce, smarujemy śmietaną. W ten sposób tworzymy dwie kolejne warstwy. Wkładamy ciasto do lodówki na 8 – 10 godzin.
Comments are closed.