Ciasto „Zgniły pień” – wygląda wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Sprawdzony przepis

Mieszamy w misce jajko, 250 g kwaśnej śmietany i 150 g cukru. Dodajemy stopniowo proszek do pieczenia i mąkę. Ciasto zagniatamy i wkładamy do lodówki na godzinę.

Następnie przygotowujemy nadzienie.

Wkładamy suszone owoce do oddzielnych misek i zalewamy wrzątkiem. Na 15 minut pozostawiamy owoce. Oddzielnie mielimy namoczone owoce w blenderze. Do każdej z misek dodajemy 25 g cukru. Ciasto dzielimy na sześć części i każdą wałkujemy na cienką warstwę o grubości 2 – 3 mm.

Każdą w warstw smarujemy nadzieniem, złożonym z 2 łyżek zmielonych śliwek, 2 łyżek moreli i 2 łyżek rodzynek. Każdą z warstw zwijamy w rulon. Natłuszczamy blachę do pieczenia i układamy na niej rulony.

 

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy do niego ciasto na 25 – 30 minut. W tym czasie do śmietany dodajemy pozostałą część cukru i ubijamy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odstawiamy je na 5 minut do ostygnięcia. Następnie kroimy rulony na części o długości około 3 cm.

Kładziemy folię spożywczą na foremce do pieczenia i smarujemy trzema łyżkami śmietany. Układamy pierwszą warstwę rulonów w foremce, smarujemy śmietaną. W ten sposób tworzymy dwie kolejne warstwy. Wkładamy ciasto do lodówki na 8 – 10 godzin.

Ozdabiamy zgniły pień posiekanymi włoskimi orzechami. Możemy użyć również innych orzechów, kremu czekoladowego lub kakao. Smacznego!

Czytaj dalej

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!