Oczyść ciało z nadmiaru cukru, przy okazji pozbądź się zbędnych kilogramów zaledwie w kilka dni.
Ciało ludzkie potrzebuje wielu składników do prawidłowego funkcjonowania. Niektóre jednak w nadmiarze mogą przyczynić się do problemów zdrowotnych. Takim produktem jest cukier, odpowiadający za co najmniej połowę wszystkich problemów z otyłością.
Cukier stosowany w nadmiarze łączy się z chorobami nowotworowymi, serca oraz nerek. Ponadto spożywany w zbyt dużych ilościach wpływa negatywnie na nasze zdrowie, zwiększając ryzyko częstszych przeziębień, wahań nastroju, a także może powodować występowanie infekcji drożdżakowych.
Masz okresy zwiększonej aktywności, przeplatające się z poczuciem otępienia? Sprawdź, ile codziennie spożywasz cukru. Z pewnością zaskoczy Cię, jak wiele tego składnika znajduje się we wszelkich spożywczych produktach oraz napojach.
Na szczęście ograniczenie cukru jest możliwe. Wystarczy przejść na odpowiednią dietę, która zredukuje jego ilość. Poniżej przedstawiamy wycinek diety, która w tym pomoże:
Dzień 1:
W ciągu dnia wypij przynajmniej 2 litry wody.
Śniadanie: 3 gotowane jajka lub szklanka płatków owsianych z orzechami (lub migdałami).
Drugie śniadanie: mała miseczka mieszanych orzechów.
Obiad: pierś z kurczaka z warzywami — burakiem, fasolą, rzepą.
Kolacja: Łosoś z gotowanymi na parze brokułami i pieczarkami.
Dzień 2:
W ciągu dnia wypij przynajmniej 2 litry wody.
Śniadanie: jajecznica z 3 jajek ze szpinakiem lub brokułami.
Drugie śniadanie: mała miseczka mieszanych orzechów.
Obiad: sałatka z kapusty z marchewką, oliwą, solą, sokiem z cytryny, pietruszką, żółtą papryką i octem jabłkowym.
Kolacja: pieczony dorsz z brukselkami z rusztu i rzepą lub gotowane na parze warzywa z fasolą.
Dzień 3:
W ciągu dnia wypij przynajmniej 2 litry wody.
Śniadanie: jajecznica z 3 jajek z krewetkami i orzechami włoskami z sałatą z rzodkiewek.
Drugie śniadanie: mała miseczka mieszanych orzechów.
Obiad: pieczony kurczak z oliwkami, tymiankiem i cebulą.
Kolacja: ciemny ryż z pomidorami, pieczarkami i bazylią lub mięso w sosie grzybowym z czosnkiem, selerem, cebulą, marchewką i tymiankiem.
Nasze ciało nie potrzebuje dodatkowych zasobów cukru, wystarczą te dostarczane podczas codziennych posiłków, dlatego też ważne jest, by w czasie stosowania diety nie słodzić napojów. Na początku może sprawiać to problem, jednak z czasem organizm przyzwyczai się do normalnej ilości cukru, poczuje prawdziwy smak potraw oraz napojów, a my zadamy sobie pytanie, w jaki sposób mogliśmy jeść lub pić wcześniej coś tak przesłodzonego.
Aby oderwać się od cukru w prawidłowy sposób, najlepiej stosować dietę około dwóch miesięcy, jednak poprawę nastroju oraz samopoczucia zauważymy już po 2 tygodniach. Aby dieta dawała efekty, nie można robić w niej przerw oraz oszukiwanych dni czy posiłków. Pamiętać należy również o regularnym nawadnianiu organizmu. W tym celu dobrze jest wypijać przynajmniej 2 litry wody każdego dnia.
Po przejściu na spożywanie odpowiedniej ilości cukru Twoje ciało będzie lżejsze, a Ty poczujesz energię każdego dnia bez stanów apatii. Po odczuciu tych znaczących różnic gwarantujemy, że nie zechcesz wrócić do samopoczucia przed rozpoczęciem diety.
Comments are closed.