Marynowana cukinia w słoikach. Przygotuj więcej bo znika szybko. Słodko-kwaśny smak, pikantna marynata zachwyca smakiem

Jeśli chcesz odżywiać się zdrowo, warto byś sięgał po sezonowe produkty. Jednym z nich jest cukinia, z które można wyczarować mnóstwo ciekawych dań.

Dziś przedstawiamy przepis na pikantną, marynowaną cukinię. Coś dla wielbicieli słodko – słonych smaków.

Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 2 kg papryki
  • 2 kg pomidorów
  • 0,5 kg cebuli
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki soli
  • 100 ml octu
  • szklanka oleju słonecznikowego
  • pęczek pietruszki
  • 5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Cukinię obierz i pokrój w plasterki. Pomidory pokrój  w kostkę. Cebulę obierz i pokrój, każda na cztery kawałki. Zmiel to wszystko razem z czosnkiem, natką pietruszki i wyłóż masę na patelnię.

Paprykę umyj, pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do reszty warzyw. Przypraw solą, cukrem, Dodaj olej. Gotuj przez około pół godziny.

 

Niedługo przed upływem 30 minut dodaj jeszcze ocet, wymieszaj. Całość przełóż do słoików, oczywiście wcześniej wysterylizowanych i dokładnie zakręć pokrywki. Postaw słoiki dnem do góry, zawiń grubą ścierką lub kocem i pozostaw tak, aż ostygną.

Możesz podawać z gotowanym i ziemniakami ale również z makaronem czy kaszą. Z nimi równie wspaniale się komponuje! Smak i aromat tej przekąski świetnie zastąpią mięso.

Bukiet smakowy i zapachowy wykonanej przekąski urozmaici nudne, zimowe posiłki, kiedy to kolorowe, pyszne i zdrowe warzywa są tak trudno dostępne. Zamknij smak lata w słoiku!

You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!