Wyróżniają się swoim specyficznym, niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem, mają też przyjazną barwę.
Aby w pełni wykorzystać potencjał cytryny trzeba pamiętać, że należy spożywać ja w całości. Podczas badań, naukowcy odkryli, że skórka może zawierać nawet od 5 do 10 razy więcej witamin od reszty owocu, ważne jest więc aby o niej nie zapominać.
Picie samego soku pomoże nam w detoksykacji naszego organizmu, jednak to jedynie połowa drogi do sukcesu. Jeśli chcemy w pełni o siebie zadbać to musimy pamiętać o takich witaminach jak C, A, B6, kwas foliowy, wapń, miedź, cynk, żelazo, potas, magnez i ryboflawiny, niacyny oraz tiaminy.
To właśnie ich najwięcej znajduje się w skórce naszego owocu. Mają one duży wpływ na walkę z takimi nowotworami jak rak płuc czy jelita grubego.
W cytrusy jest najlepiej zaopatrywać się z własnych hodowli albo z upraw ekologicznych. Cytrynę jest najlepiej zamrozić, przed tym jednak warto ją namoczyć w wodzie z octem jabłkowym po czym dokładnie ją umyć. Wyschnięty owoc można schować do zamrażalki.
Comments are closed.